Luni, 15 Iulie 2024
Stiri diverse
"AVE" a trimis Raportul asupra situaţiei populaţiei româneşti din Bulgaria, în contexul recensamântului populaţiei, la Consiliul Europei PDF Imprimare Email
Scris de Dr. I. F. Gheorghiev, Presedintele Uniuni Etnicilor Romani din Bulgaria “AVE”   
Marţi, 11 Octombrie 2011 13:51

 “AVE”, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria prezintă un prim raport în ceea ce priveşte respectarea drepturilor  populaţiei de origine româna (numita vlaha) din Bulgaria de către statul bulgar în contextual desfăşurarii recensamântului populaţiei.

Raportul a fost inaintat Secretariatului Conventiei Cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale si Directiei pentru Drepturile omunlui si Afaceri Juridice de pe langa Consiliul Europei.

Citeşte mai mult...
 
Petre Ţuţea – Apologetul creştin, filozoful magistral şi gânditorul autentic – între Dumnezeu şi neamul său... PDF Imprimare Email
Scris de drd. Stelian Gombos, Bucuresti, Romania   
Vineri, 07 Octombrie 2011 12:19

La 6 octombrie anul 1902, în satul Boteni, Muscel, judeţul Argeş, s-a născut Petre Ţuţea. Întâi oficial şi diplomat la Ministerul Economiei Naţionale, mediatorul celui dintâi tratat economic între Romania şi URSS. Prieten cu Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Pandrea; filosof creştin, membru activ al Mişcării Legionare, deţinut politic în regimul comunist, personalitate vestită şi renumită pentru ascuţimea şi acurateţea spiritului şi cuvântului său ("Bătrâneţea şi alte texte", "Tratat de economie politică", "Comentarii la Platon", "Reflecţii religioase asupra culturii", "Filosofia nuanţelor", "Introducere mistică în filosofia modernă").

Ultima actualizare în Vineri, 07 Octombrie 2011 12:25
Citeşte mai mult...
 
Secretarul general al Consiliului Mondial Roman: trebuie sa continuam sa facem biserici pentru romanii din Sudul Basarabiei (Video) PDF Imprimare Email
Scris de Bucuresti, Romania/Romanian Global News   
Miercuri, 20 Iulie 2011 10:17

Intr-un interviu acordat Romanian Global Media Center, scretarul general al Consiliului Mondial Roman Nicolae Popa, unul dintre ctitorii bisericii romanesti din Hagi Curda, sustine ca trebuie continuata opera de constructie a bisericilor in localitatile cu populatie romaneasca din Sudul Basarabiei, transmite Romanian Global News.

 

Puteti viziona interviul pe:

http://www.rgnmedia.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=298:nicolae-popa-trebuie-sa-continuam-sa-facem-biserici-pentru-romanii-din-sudul-basarabilei-&catid=38:stiri-multimedia&Itemid=102

Citeşte mai mult...
 
Profesorul Dinu Giurescu alertează românii: „statutul minorităţilot poate duce la prăbuşirea hotarelor României” PDF Imprimare Email
Scris de FNRP   
Joi, 09 Iunie 2011 10:55

7 iunie 2011, Bucuresti

 

O afirmaţie deosebit de grea şi un semnal de alarmă extrem de grav către toate autorităţile statului a făcut ieri profesorul academician Dinu C Giurescu la dezbaterea privind Statutul Minorităţilor, organizată de societatea civilă romanesca la Senat.

 

„Am asistat odată la prăbuşirea frontierelor României, în 1940, ca elev de liceu. N-aş vrea să asist a doua oară la prăbuşirea hotarelor ţării prin voinţa factorilor politici interni”, a spus istoricul Dinu C Giurescu, în încheierea alocuţiunii sale despre Statutul Minorităţilor şi atacul la fiinţa naţională şi statul român prin Legea Educaţiei şi propunerea de regionalizare a ţării. „Este o adevărată ofensiva la articolul I din Constituţia României. Miza este de prima însemnătate: este vorba de destrămarea treptată a statului român şi a hotarelor sale”, a subliniat profesorul Giurescu.

Ultima actualizare în Joi, 09 Iunie 2011 11:04
Citeşte mai mult...
 
Dezbaterea liderilor romani din Timoc de la Universitatea Bucuresti PDF Imprimare Email
Scris de FNRP   
Vineri, 20 Mai 2011 00:00

18 mai 2011, Bucuresti

 

In cadrul recentei vizite a liderilor romanilor din Timoc la Bucuresti, la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti, a avut loc o dezbatere a studentilor, doctoranzilor si masteranzilor fcultatii, cu invitatii din Timoc. La intalnire au participat numerosi jurnalisti, precum si Presedintele Comisiei pentru relatiile cu Romanii de Pretutindeni a Senatului Romaniei, senatorul Viorel Badea.

Intalnirea a fost organizata de Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala a Universitatii Bucuresti, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Masterul pentru Studii de Securitate a Universitatii Bucuresti si a fost moderata de Directorul Romanian Global News, Eugen Popescu.

Prin amabilitatea colegilor de la Privesc.eu dezbaterea a fost transmisa live si a fost si inregistrata. O puteti vedea accesand Romanian Global Media Center. 

http://www.rgnmedia.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=295:dezbaterea-liderilor-din-timoc-de-la-universitatea-bucuresti-video&catid=38:stiri-multimedia&Itemid=102

Ultima actualizare în Joi, 09 Iunie 2011 11:01
 
”Cine uită nu merită” (Nicolae Iorga) – Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă PDF Imprimare Email
Scris de Vlad Catana, 1 aprilie 2011   
Luni, 04 Aprilie 2011 12:57

fantana_alba_2011Vineri, 1 aprilie a.c., la mânăstirea Putna au fost comemorați cei 3000 de români măcelăriți de forțele sovietice la Fântâna Albă, în primăvara anului 1941. Au participat studenți de pe ambele părți ale Prutului, veniți din București și din Suceava, alături de români din Bucovina de la nord de graniță, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac, senatorul  Viorel  Badea,  deputații Tudor Panțâru și Sanda-Maria Ardeleanu. Nu au lipsit nici reprezentanții autorităților locale sau ai unor asociații culturale precum  ”Pro Basarabia si Bucovina”.

Ultima actualizare în Luni, 04 Aprilie 2011 13:09
Citeşte mai mult...
 
Un autentic patriot a plecat la cele vesnice: prof. Dr. Ing. Claude Matasa PDF Imprimare Email
Scris de Daniela Soros, Bucuresti   
Luni, 28 Martie 2011 22:41

claudiu_mataseExilul romanesc, nord-american este in doliu. Prof. Dr. Ing. Claudiu Matasa a trecut la cele vesnice dupa o lupta crancena cu boala secolului. Familia a anuntat prietenii si cunoscutii ca trecerea spre viata vesnica s-a intamplat in liniste, fara suferinta si ca a fost inconjurat de cei dragi din familie si prieteni. Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace!

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a avut onoarea de a-l avea pe profesorul Matase ca si director al biroului fundatiei din America si Canada pana cand i s-a acordat onoarea de a reprezenta Romania oficial si a devenit Consul Onorific al Romaniei in Florida.

Ultima actualizare în Luni, 04 Aprilie 2011 13:27
Citeşte mai mult...
 
Dezbatere: Prin falsificarea recensamantului Bulgaria delegitimează, practic, demersurile României pentru sprijinirea identităţii etnicilor români PDF Imprimare Email
Scris de Romanian Global News   
Vineri, 04 Martie 2011 17:10

Prezidiu_lansare_carte_sitDezbaterea care s-a desfăsurat la Facultatea de Sociologie a Universității din București, în cadrul oferit de Centrul de Geopolitică şi Antropologie Vizuală şi al Masterului de Studii de Securitate, cu sprijinul Fundaţiei Nationale pentru Românii de Pretutindeni, pe data de 2 martie 2011, a fost prilejuită de recensământul care s-a încheiat pe 28 februarie a.c. în Bulgaria și de modul în care autoritățile de la Sofia au tratat și continuă să trateze problematica românilor din spațiul bulgar.

Întâlnirea a reunit mediul academic cu societatea civilă și cu autoritățile statului român. Astfel, participanți la dezbatere au fost, din partea autorităților – dl. secretar de stat Eugen Tomac, DRP, dl. Eugen Popescu de la Fundația Nationala pentru Românii de Pretutindeni, dl. prof. Emil Țîrcomnicu de la Institutul de Etnografie și Folclor și nu în cele din urmă, prof. Ilie Bădescu, directorul Centrului de Geopolitică şi Antropologie Vizuală şi al Institutului de Sociologie și respectiv prof. Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice, coordonatorul Masterului de Studii de Securitate.

Ultima actualizare în Luni, 04 Aprilie 2011 13:06
Citeşte mai mult...
 
EUMM Georgia PDF Imprimare Email

Misiunea civilă de monitorizare a UE în Georgia (EUMM Georgia) are ca scop principal observarea situaţiei din teren, în urma războiului din vara anului 2008 din Georgia. EUMM Georgia este o misiune autonomă, complexă din perspectiva caracterului eterogen al specializării personalului. Necesitatea unei operaţionalizări rapide, care să asigure o prezenţă în teatru într-un orizont temporal redus, a condus la derularea, de o manieră etapizată, a acestei misiuni. Prin desfăşurarea misiunii EUMM Georgia, Uniunea Europeană dovedeşte interesul activ pentru vecinătatea sa estică şi importanţa UE ca actor internaţional în domeniul securităţii.

Citeşte mai mult...