Marţi, 16 Aprilie 2024
Comunicat de presa PDF Imprimare Email

Bucuresti, 30 august 2001

 

UNIVERSITATEA DE VARA IZVORU MURESULUI, EDITIA a IV-a 2001

 

 

COMUNICAT DE PRESA

 

 

            In perioada 12-20 august 2001 a avut loc la Complexul Sportiv si de Tineret din statiunea Izvoru Muresului, jud. Harghita, cea de-a IV-a editie a Universitatii de vara “Izvoru Muresului”, cu tema “Romanii si integrarea euro-atlantica”.

            Organizatorii acestei editii au fost Centrul European de Studii Covasna-Harghita – Sf. Gheorghe, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni – Bucuresti, Despartamantul ASTRA Covasna-Harghita, Oficiul pentru Drepturile Minoritatilor din centrul si sud-estul Europei, cu sprijinul Ministerului Informatiilor Publice.

            La programul cursurilor au participat peste 150 de cursanti si conferentiari din tara si de peste hotare – R. Moldova, Ucraina, Iugoslavia, Macedonia, Italia, Franta, Suedia. In randul conferentiarilor s-au numarat ministrii, secretari de stat, parlamentari, academicieni, profesori universitari, cercetatori, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, publicisti, lideri ai comunitatilor romanesti si reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale.

            Programul universitatii a cuprins cateva teme de mare actualitate si profunzime: Romania si romanii de pretutindeni, Comunitati romanesti in medii multietnice, Mass-media si interesul national, Romania si integrarea euro-atlantica, Etnie si confesiune la catolicii din Moldova, Biserica si societatea contemporana, Cultura, educatie si identitate romaneasca in perspectiva globalizarii, Romanii si provocarile contemporane, etc.

            Universitatea s-a bucurat de sprijinul Radiodifuziunii, Televiziunii Romane, ROMPRES, a publicatiilor nationale si locale, care au transmis reportaje si interviuri pe tot parcursul actiunii.

            Ca o concluzie a dezbaterilor s-au retinut urmatoarele propuneri, care vor fi inaintate organelor de decizie la nivel central, dupa cum urmeaza:

 

1.      Integrarea euro-atlantica reprezinta singura alternativa viabila pentru Romania si toate eforturile trebuiesc dirijate si concentrate spre realizarea acestui deziderat. In procesul de integrare Romania ofera totodata un potential de stabilitate si securitate in Balcani si un model de convietuire interetnica remarcat si apreciat de intreaga lume.

2.      Toate comunitatile romanesti din vecinatate se confrunta cu probleme grave vizand pastrarea si afirmarea identitatii lingvistice, culturale si confesionale. Se impune din partea Guvernului Romaniei sa implementeze programe si proiecte pentru sprijinirea scolilor, bisericilor, fundatiilor si asociatiilor, asigurandu-se si un cadru logistic si juridic in conformitate cu legislatia europeana si internationala.

3.      Specificul cultural si identitatea nationala trebuie incluse in procesul globalizarii in temeiul principiului unitatii in diversitate. S-a enuentat necesitatea crearii unui cadru legal pentru protectia limbii romane, a dialectelor si graiurilor acesteia de la sud de Dunare.

4.       Comunitatile romanesti din occident sufera in continuare, ca un heritaj din perioada comunista romaneasca, de lipsa de coeziune in necesitatea crearii si consolidarii unui lobby romanesc eficient. Institutiile statului, direct raspunzatoare de relatia cu romanii din occident nu sunt coerente si nu propun colaborari eficace. Singurele canale internationale de stiri (radio, televiziune – TVRi) lasa de dorit. S-au subliniat oportunitatile Romaniei de a-si crea si imbunatatii imaginea internationala dar care sunt foarte slab exploatate.

5.      Si de aceasta data s-au evidentiat  problemele nesolutionate privind pastrarea si afirmarea identitatii romanilor din judetele Covasna si Harghita, cat si continuarea politicii de izolare etnica promovata de UDMR. In consecinta se impun strategii si programe de sprijin a romanilor chiar si in conditiile descentralizarii si sporirii autonomiei locale (prioritar fiind biserica, scoala, componenta economica si cultura), revitalizarea solidaritatii romanesti, a dialogului interetnic si imbunatatirea organizarii comunitare prin constituirea Forum-ului asociatiilor romanesti din Covasna-Harghita.

6.      Contracararea actiunilor unor cercuri maghiare de creare a unei probleme artificiale privind asa zisa aparteneta a catolicilor romani din Moldova la etnia maghiara si internationalizarea acestei false perceptii.

7.      Gestionarea corespunzatoare a provocarilor contemporane: stoparea disolutiei autoritatii statului, revigorarea invatamantului in mediul rural, elaborarea de programe pentru sprijinirea cresterii natalitatii si diminuarea emigrarii tinerilor, gandirea unei noi strategii privind promovarea interesului national din partea mass-mediei prin stimularea unui jurnalism civic, conform principiilor europene.

 

 

 

BIROUL DE PRESA AL ORGANIZATORILOR

 

Daniela SOROS

Fundatia Nationala pentru Romanii

de Pretutindeni

tel. 314.32.93

e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Violeta PATRUNJEL

Centrul European de Studii Covasna- Harghita

tel. 067. 313.534

e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza