Duminică, 01 Decembrie 2024
Comunicat de presa PDF Imprimare Email

CENTRUL EUROPEAN DE STUDII                                  FUNDATIA NATIONALA

      COVASNA-HARGHITA                                          PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI

 

 

„UNIVERSITATEA DE VARA IZVORU MURESULUI” 21-28 iulie 2002

Comunicat de presa

Bucuresti, 29 iulie 2002

 

In perioada 21-28 iulie 2002 a avut loc la Complexul Sportiv si de Tineret din statiunea Izvoru Muresului, judetul Harghita, cea de-a cincea editie a „Universitatii de Vara Izvoru Muresului”, cu tema “Tinerii romani si integrarea euro-atlantica”.

Organizatorii acestei editii au fost: Centrul European de Studii Covasna-Harghita – Sf. Gheorghe, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni – Bucuresti, Despartamantul ASTRA Covasna-Harghita, Oficiul pentru Drepturile Minoritatilor din Centrul si Sud-Estul Europei, cu sprijinul Ministerului Informatiilor Publice.

La cursuri au luat parte peste 120 de tineri si conferentiari din tara si de peste hotare (Basarabia, Ucraina, Iugoslavia – regiunea Timocului sarbesc, Bulgaria – regiunea Timocului bulgaresc, Albania, Germania si Franta). Conferentiarii au fost personalitati reprezentative ale vietii culturale, politice, bisericesti si ai societatii civile.

Programul universitatii a cuprins cateva teme de mare actualitate si profunzime: Integrarea europeana, Integrarea NATO, Relatiile interetnice in contextul european, Tinerii romani de pretutindeni, Comunitati romanesti de langa noi, Diaspora romana si lobby-ul euro-atlantic etc.

Universitatea s-a bucurat de sprijinul Radiodifuziunii Romane, TVR 1, Radio Romania International, Antena 1, Pro TV, a cotidianelor:  Adevarul, Ziua, Adevarul Harghitei, Cuvantul Nou, care au transmis interviuri si reportaje de la fata locului in timpul desfasurarii cursurilor de vara.

             Unanim s-a apeciat rolul important pe care trebuie sa-l joace tanara generatie in procesul de integrarea in structurile euro-atlantice, fiind confirmata nevoia de a crea un curent social favorabil unei emulatii identitare care sa fie inclus procesului de redefinire a identitatii nationale.

S-a ajuns la concluzia ca aderarea Romaniei la NATO va insemna realizarea unei capacitati  de aparare crescute, dar mai ales implementarea unor principii si sisteme de valori politice si morale, care marcheaza maturizarea procesului de democratizare interna a tarii, precum si contributia substantiala in vederea diferitelor operatiuni de mentinere a pacii si combaterea terorismului, la nivel mondial.

In ceea ce priveste situatia din judetele Covasna si Harghita propunerile avansate au fost: solicitarea Ministerului Informatiilor Publice din Guvernul Romaniei, a unei finantari pentru proiectarea, elaborarea si desfasurarea unor cercetari sociologice sub egida Academiei Romane si in colaborare cu profesori specialisti din principalele centre universitare de la noi din tara, care sa vizeze in special clarificarea statutului de minoritar-majoritar, precum si efectele perverse pe care acesta il implica; constituirea pe langa Cabinetul Primului-Ministru a unui grup de experti privind solutionarea legala a anumitor disfunctionalitati, cum ar fi spre exemplu reprezentarea romanilor in Parlament, consiliile locale etc.; Ministerul Afacerilor Externe sa medieze contactul si cunoasterea experientei europene si internationale din perspectiva problemelor socio-etnice existente in aceasta zona a tarii noastre. S-a specificat, in acelasi timp, nevoia imperioasa de profilare a unui model special de gestionare a relatiilor interetnice din Covasna-Harghita, care sa se inscrie in agenda perena a managementului acestei probleme, indiferent de natura ideologica a regimului aflat la guvernare.

S-a explicat din perspectiva istorica situatia comunitatilor romanesti de langa noi, insistand pe faptul ca tanara generatie, in noul context european are menirea sa recupereze handicapul legaturilor cu tara mama mostenit de la generatiile anterioare. Statul Roman are in vedere crearea unor Case ale Limbii si Culturii Romane. De asemenea,  s-a propus elaborarea unui proiect sub egida Academiei Romane si in colaborare cu specialisti straini in istorie si etnologie, in vederea clarificarii conceptelor de definire a comunitatilor romanesti din Balcani si nu numai. S-a precizat ca apararea drepturilor romanilor trebuie realizata prin initiative la nivelul legislativului de la Bucuresti, dar si prin instrumentele oferite de Consiliul Europei si de alte institutii internationale. Este necesar ca finantarea activitatilor romanilor din jurul frontierelor si din Balcani sa se faca pe baza de proiecte, iar suma alocata de Guvern pentru anul bugetar viitor sa fie cel putin egala cu cea asigurata minoritatilor nationale din Romania.

Tinerii participanti au semnat un protocol de infiintare a Academiei Tinerilor Romani de Pretutindeni, in scopul imbunatatirii asociativitatii tinerilor din tara cu cei de peste hotare.

La initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii, din toamna aceasta se va deschide la Toplita  o sectie a Facultatii de Filologie – limba romana, din cadrul Universitatii Transilvania  - Brasov.

De asemenea, s-a precizat de catre dna. ministru Ecaterina Andronescu, ca bursele pentru tinerii basarabeni vor fi acordate in continuare, ca oferta fireasca a Statului Roman pentru studentii romani, iar nu pentru guvernul de la Chisinau.

Ca urmare a interactiunilor constructive dintre tinerii romani care au luat parte la cursurile Universitatii, s-a deschis un grup de discutii al romanilor de pretutindeni: http://groups.yahoo.com/group/romanii pretutindeni.

Informatiile transmise din perspectiva academica s-au completat in chip fericit cu un mod complex si inedit de reflectie si raportare la valorilor nationale si la credinta stramoseasca. Dl. Ministru Dancu, precum si alti vorbitori au subliniat necesitatea recastigarii increderii in fortele proprii si redescoperirea valentelor solidaritatii nationale.

Studentii au apreciat, in unanimitate, ca Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului este cel mai important for de comunicare cu institutiile Statului Roman, prin care s-au deschis posibilitati de dialog si s-au solutionat in mod concret anumite probleme ridicate la editiile anterioare ale acestei universitati.

 

 

BIROUL DE PRESA

Pentru conformitate: Claudiu Badescu –  0267-313534 - CESCH

                              Daniela Soros – 0740 083 827 - FNRP